Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Журнал Time насправді не писав, що українських військових «накачують» кетаміном перед боєм

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в анонімних телеграм-каналах, стверджують, що українським військовим дають наркотик кетамін, щоб вони не боялися перед боєм. Вони пишуть, буцімто «журнал Time, посилаючись на нейробіологів зі США, заявив, що командування України вживає кетамін "на нулі", це специфічний галюциногенний препарат». Втім це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що пропагандисти перекрутили зміст статті, де насправді розповідали про застосування кетаміну в терапії ветеранів та військовослужбовців в Україні.

У статті Time зазначено, що «психоделічні препарати можуть допомогти військовим подолати травму» в умовах війни і що «деякі військовослужбовці (України) вже отримали легальний кетамін, дисоціативний анестетик з деякими галюциногенними ефектами, у приватних клініках». Це стосується лікування військових, які страждають на посттравматичний стресовий розлад чи мають черепно-мозкову травму. Проте масове використання кетаміну в терапії ще не розглядається в Україні.

Щодо використання наркотиків військовослужбовцями в бойових умовах, Time згадує у своїй статті звіт, у якому стверджується, що російським солдатам в Україні перед боєм дають амфетаміни.

В Україні досі триває дискусія щодо такого методу лікування, як зазначає StopFake. Зокрема, раніше ініціаторка впровадження психоделічно асистованої терапії, лікарка державного Центру психологічного здоров'я і реабілітації ветеранів «Лісова галявина» МОЗ України Ксенія Возницька пояснювала, що ця тема в Україні є дуже стигматизованою і що більшість людей навіть не знає, що психоделічно асистована терапія — це стаціонарний тип лікування під наглядом психотерапевтів.

Пропагандисти час від часу поширюють дезінформацію про те, що українські військові є наркоманами та алкоголіками, бо не можуть витримати жахів фронту. Ці неправдиві повідомлення призначені для дискредитації Збройних сил України, перешкоджання мобілізації в країні та деморалізації українського суспільства загалом. «Детектор медіа» вже спростовував подібний фейк раніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись