Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Аварійне відключення реактора Хмельницької АЕС нібито сталось через американське паливо

Пропагандисти в російських медіа лякають «ядерним апокаліпсисом» через випадок відключення другого енергоблока Хмельницької АЕС від мережі. Мовляв, цю «аварійну зупинку» спровокувало «ядерне паливо компанії Westinghouse зі Сполучених Штатів». Вони апелюють до того, що реактори російського походження працюють лише на російському ядерному паливі, тому змінювати постачальника дуже ризиковано. Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що Національний оператор «Енергоатом» повідомив, що відключення другого енергоблока Хмельницької АЕС відбулося через «коливання параметра осьового зсуву ротора циліндра високого тиску турбоагрегату з тенденцією збільшення». Це механічна проблема, що не стосується ядерної безпеки. Міжнародне агентство атомної енергії (МАГАТЕ) підтвердило, що це аварійне відключення не мало впливу на ядерну безпеку. Українські атомні електростанції вже давно розширили свої можливості та відмовилися від російського палива на користь американського. Пропагандисти намагаються дискредитувати цей процес і знову «кинути камінь» у бік Заходу, поширюючи ці фейки.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись