Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Вигадка про волонтерку, яка раділа пожежі в берлінському таборі «Тегель», де живуть українські біженці

Пропагандисти поширюють у соцмережах знімок, де молода жінка в жилеті, які носять соціальні працівники та волонтери, сміється на тлі великої пожежі, що справді сталася в Берліні 12 березня в таборі для біженців «Тегель», де також перебувають українські біженці. «Дивна реакція волонтера берлінського табору для українських біженців після початку великої пожежі на території», — пишуть російські анонімні телеграм-канали. Однак це фото є фейковим.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що на фейковість фото насамперед вказує те, що його почали розповсюджувати російські анонімні телеграм-канали, які неодноразово були помічені в публікації дезінформації. Знімок поширюється всюди разом з відео як «доказ», що він з нього взятий, але при детальному аналізі відео з пожежі StopFake виявив, що саме такого кадру в ньому немає.

Фактчекери також дослідили багато відеосюжетів та роликів у соцмережах, які з'явилися після пожежі в таборі для біженців, обладнаному на території колишнього аеропорту «Тегель» у Берліні, але не виявили цього кадру з волонтеркою. Крім того, при ретельному аналізі знімка можна побачити сліди втручання фоторедактора. Так, між головою дівчини та димом є смуга, також розмита структура зображення на тлі рук, що свідчить про неякісне вставлення інших елементів у фотографію.

Проаналізувати фотографію за допомогою інструментів, які виявляють використання фоторедактора, досить складно, оскільки її неодноразово зберігали, додавали водяні знаки, але навіть у такому випадку на фото видно різні шари, що свідчить про втручання.

Подібний фейк поширюється в контексті популярного російського дезінформаційного наративу про те, що на Заході нібито втомилися від українських біженців і більше не готові їм допомагати. Однак насправді країни продовжують надавати притулок українським біженцям, соціальний захист та освіту українським дітям. «Детектор медіа» спростовував низку російських фейків про біженців з України на Заході.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись