Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Вигадка про волонтерку, яка раділа пожежі в берлінському таборі «Тегель», де живуть українські біженці

Пропагандисти поширюють у соцмережах знімок, де молода жінка в жилеті, які носять соціальні працівники та волонтери, сміється на тлі великої пожежі, що справді сталася в Берліні 12 березня в таборі для біженців «Тегель», де також перебувають українські біженці. «Дивна реакція волонтера берлінського табору для українських біженців після початку великої пожежі на території», — пишуть російські анонімні телеграм-канали. Однак це фото є фейковим.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що на фейковість фото насамперед вказує те, що його почали розповсюджувати російські анонімні телеграм-канали, які неодноразово були помічені в публікації дезінформації. Знімок поширюється всюди разом з відео як «доказ», що він з нього взятий, але при детальному аналізі відео з пожежі StopFake виявив, що саме такого кадру в ньому немає.

Фактчекери також дослідили багато відеосюжетів та роликів у соцмережах, які з'явилися після пожежі в таборі для біженців, обладнаному на території колишнього аеропорту «Тегель» у Берліні, але не виявили цього кадру з волонтеркою. Крім того, при ретельному аналізі знімка можна побачити сліди втручання фоторедактора. Так, між головою дівчини та димом є смуга, також розмита структура зображення на тлі рук, що свідчить про неякісне вставлення інших елементів у фотографію.

Проаналізувати фотографію за допомогою інструментів, які виявляють використання фоторедактора, досить складно, оскільки її неодноразово зберігали, додавали водяні знаки, але навіть у такому випадку на фото видно різні шари, що свідчить про втручання.

Подібний фейк поширюється в контексті популярного російського дезінформаційного наративу про те, що на Заході нібито втомилися від українських біженців і більше не готові їм допомагати. Однак насправді країни продовжують надавати притулок українським біженцям, соціальний захист та освіту українським дітям. «Детектор медіа» спростовував низку російських фейків про біженців з України на Заході.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join