Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція ABC News нібито повідомив, що Україна не випускає громадян африканських країн та силоміць мобілізовує їх

У середині березня 2024 року російські пропагандисти поширювали інформацію про те, що Україна нібито не випускає громадян африканських країн та «примусово» їх мобілізовує для бойових дій. Мовляв, про це повідомив американський телеканал ABC News, де громадянин Конго нібито стверджував, що йому пропонували воювати за Україну. Однак це — маніпуляція.

Після поширення цієї інформації StopFake вирішив перевірити, чи справді громадянин Конго скаржився американському телеканалу на те, що його не випускають з України та намагаються «примусово» мобілізувати для військових дій. Вони з'ясували, що новина виявилася неправдивою.

На відео, яке поширює агітпроп, не чути, як іноземець скаржиться на те, що його не випускають з України. На початку ролика голос телеведучої розповідає про особу з Конго, яка стверджує, що була об'єктом дискримінації при спробі сісти в евакуаційний поїзд. Далі йде пряма мова іноземця, який розповідає, що йому пропонували воювати за Україну. Після його коментаря відео обривається. Зробити висновки про те, чому його не випустили з країни та чи справді його намагалися «примусово» мобілізувати, неможливо.

У зв'язку з цим StopFake спробував знайти цю новину на американському каналі ABC News та переглянути, чи є там, можливо, додатковий контекст, який допоміг би зрозуміти цю ситуацію краще. У відеосюжеті видно, що громадянина Конго звуть Піра Діантуаді. На сайті ABC News вдалося знайти статтю про цю особу. Виявилося, що вона була опублікована навесні 2022 року і присвячена іноземним біженцям, які намагалися виїхати з України після повномасштабного вторгнення Росії. Автори матеріалу намагалися розібратися, чи була дискримінація за расовими ознаками під час евакуації з країни. Зокрема, Діантуаді скаржився, що незважаючи на обіцянку посадити на евакуаційний поїзд лише «жінок і дітей», він бачив, як садять українських чоловіків. Матеріал супроводжується вставкою, де Діантуаді розповідає «про пропозицію» воювати за Україну, якою скористалися пропагандисти. Проте в матеріалі немає жодних висновків про те, що Україна намагалася свідомо не випускати іноземців з країни та «примусово» мобілізувати їх.

У статті ABC News також зазначено, що інтерв'ю з громадянином Конго було взято вже в Польщі. Написи польською мовою на задньому плані відео це підтверджують. Тобто, іноземцю все ж таки вдалося покинути Україну на початку вторгнення Росії. Тому російський агітпроп просто спробував по-новому використати історію про «заборону на виїзд» та «примусову» мобілізацію іноземних громадян, публікуючи старе відео з людиною, щоб дискредитувати Україну в очах громадян країн Півдня.

Варто додати, що згідно із законодавством України, іноземців неможливо мобілізувати. Як пояснив у коментарі ArmyInform начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України полковник Роман Горбач, іноземець може лише сам захотіти цього.

«Згідно з законодавством, іноземці можуть призиватися до Сил оборони. Але вони не призиваються за мобілізацією, а приймаються на військову службу добровільно за контрактом в лави Збройних сил України», — повідомив Роман Горбач.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись