Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Жозеп Боррель — прихований фашист

Російські ЗМІ поширили інформацію про те, що голова зовнішньополітичної служби ЄС назвав Росію «фашистською державою». У своїх повідомленнях пропагандисти стверджують, що оскільки політик підтримує Україну та її уряд у війні з Росією, то сам є прихованим фашистом і підтримував би диктатуру Франко в Іспанії. Такі висновки російські пропагандисти роблять на основі промови політика. Проте все це — неправда. 

На фейк звернули увагу аналітики euvsdisinfo.eu. По-перше, Боррель не називав Росію фашистською, а лише послався на обмовку, зроблену оратором на Міжпарламентській конференції у Чехії. А по-друге, Боррель — іспанець і представник Соціалістичної партії, і його державна служба та послужний список доводять, що він виступав проти режиму Франко та був активним учасником переходу Іспанії до демократичного урядування.

Висмикувати слова з контексту та перекручувати їх, звинувачуючи Україну, ЄС, Велику Британію тощо у тому, що вони «фашисти», — це типова тактика прокремлівських пропагандистів, які часто називають фашистами тих, хто не погоджується з Росією. Це робиться для того, щоб, граючи на чутливості теми Другої світової війни для росіян, викликати різко негативне ставлення для всіх, кого затавровано таким кліше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись