Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Більша частина українського зерна прямує не до країн, що найбільше його потребують

Україна переважно експортує зерно до Європи, а не до країн Азії та Африки, які його найбільше потребують. Цей фейк поширили російські ЗМІ. Вони посилаються на слова лідера РФ Путіна, які він вимовив під час одного з виступів, що лише 60 тисяч тонн зерна, вивезеного з України, було надіслано до країн, що розвиваються. А більша частина, мовляв, «була доставлена до країн Євросоюзу».

Цей фейк спростували у Великій Британії. Відповідна заява з'явилася у Twitter міністерства оборони Великої Британії. «Твердження Путіна не відповідає дійсності. Близько 30% вантажів було відправлено у малозабезпечені країни Африки, Середнього Сходу та Азії. Росія проводить цілеспрямовану стратегію дезінформації, намагаючись зняти з себе відповідальність за проблеми продовольчої безпеки, дискредитувати Україну та мінімізувати протидію своєму вторгненню».

Також цей фейк неодноразово спростовували в Україні, зокрема, Міністерство інфраструктури. Його росіяни поширюють, щоб дискредитувати Україну в очах міжнародної спільноти, втрутитися в її міжнародну торгівлю та виправдати свою військову присутність у водах Чорного моря.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись