Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський нібито перестав вірити у вихід на кордони 1991 року

Таку інформацію поширюють проросійські ЗМІ. Вони стверджують, що вийти на кордони 1991 року – нездійсненна ціль. Навіть ось президент Зеленський зараз нібито починає замислюватися про реальність перемоги. У відповідних «новинах» кремлівські ЗМІ посилаються на українського політолога Костянтина Бондаренка. 

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Про це пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Під час пресконференції 19 грудня 2023-го Зеленський заявив, що «стратегія не може бути змінена, згідно з нашою Конституцією — це всі наші території». У грудневому інтервʼю того ж року для The Economist Президент України також акцентував на тому, що лише після виходу російської армії за кордони 1991 року можна буде перевести війну з військового шляху на дипломатичний.

Можна стверджувати, що заяви про «зневіру Зеленського» — це лише особисті домисли Бондаренка, не підкріплені реальними фактами. Сам політолог має доволі сумнівну репутацію. У 2021 році співпрацював з проросійським блогером Анатолієм Шарієм, записавши російською мовою низку лекцій про ОУН, УПА та український націоналізм для одного з його ютуб-каналів. Крім того, вже напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну співпрацював з пропагандистським російським онлайн-виданням «Украина.ру». Раніше ми спростовували інформацію, що країни ЄС прагнуть взяти під контроль частину українських територій

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись