Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Економіст Роберт Кійосакі нібито назвав будь-які фінансові вливання в Україну безглуздими

Російські ресурси поширюють новину,  що нібито американське медіа Bloomberg випустило відео, в якому американський економіст Роберт Кійосакі назвав інвестиції в Україну безглуздими. Згідно з твердженням пропагандистів, Кійосакі зробив відповідну заяву на зустрічі міжнародної інвестиційної компанії Traderfriends.

Насправді ця інформація не відповідає дійсності, пишуть у проєкті VoxCheck. Відео, опублікованого пропагандистами, немає на офіційних каналах Bloomberg — сайті, твітері, фейсбуці, ютубі та інстаграмі. Сам Кійосакі також не називав інвестиції в Україну безглуздими на своїх сторінках у фейсбуці, твітері та інстаграмі. Пропагандисти змонтували відео з кількох роликів, які не мають стосунку одне до одного. Зокрема, за ключовими словами фахівцям із VoxCheck вдалося знайти уривок з інтервʼю ютуб-каналу Finance With Sharan, опублікованого 6 вересня 2023 року. У ньому Кійосакі дискутував на тему фінансів, політики тощо. Йшлося і про Україну. Зокрема, Кійосакі заявив, що для підтримки України США друкують долари, тому не рекомендує зберігати заощадження в цій валюті. Проте жодного слова про безглуздість фінансової допомоги Україні економіст не сказав. 

Окрім цього, Кійосакі не міг зробити відповідну заяву на зустрічі міжнародної інвестиційної компанії Traderfriends, як пишуть пропагандисти. Насправді Traderfriends — це компанія, яка надає освітні послуги з трейдингу. Колегам із VoxCheck не вдалося знайти будь-яких доказів того, що Роберт Кійосакі нещодавно виступав на запрошення компанії. Остання публікація з економістом на сторінці Traderfriends в ютубі датується 14 січня 2018 року. 

Після початку повномасштабного вторгнення Росії Кійосакі підтримав Україну та заявив, що якби опинився в Україні, теж боровся б за свободу. А ще економіст вважає, що вплив війни на економіку дасть поштовх розвитку криптовалюти.

Агітпроп прагне перешкодити процесу ухвалення рішень високопосадовцями щодо виділення фінансової підтримки Україні по багатьох країнах світу, зокрема США, а тому вдається до подібних фейків. Раніше ми спростовували інформацію, що французькі активісти нібито проводять антиукраїнську кампанію, закликаючи громадян «припинити» підтримувати Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись