Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито величезні черги по безкоштовний хліб і навіть бійки за нього

У мережі поширюють інформацію, що мешканці Полтави стоять у довжелезних чергах по хліб і навіть б'ються за можливість отримати його безплатно. Постояти на морозі нібито приходять цілими сімʼями, позаяк «на людину видається лише одна буханка хліба». 

Ця «новина» є нічим іншим як вигадкою. Про це пишуть, зокрема, у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Так, українські та іноземні волонтери, обласні військові адміністрації, приватні підприємці привозять і безплатно роздають хліб усім, хто його потребує, особливо в населених пунктах, що постраждали від російської агресії. Проте жодного разу не фіксувалося заворушень. Інформація про «бійки за хліб в Україні» не трапляється ні в українських медіа, ні в правоохоронних органах. Крім того, творці фейку для правдоподібності написаного скористалися довільною фотографією з інтернету, яка абсолютно не відображає контекст.

Поширюючи цю дезінформацію, агітпроп прагне переконати внутрішнє населення Росії в тому, що людям в Україні живеться дуже й дуже погано. Справедливості заради, життя кожного українця й справді змінилося раз і назавжди після того, як Росія вторглася в Україну. «Русскій мір» приніс із собою біль, розпач, сум і страждання. Проте існують багато програм, як вітчизняних, так і іноземних, які сьогодні допомагають людям, що постраждали від війни, повернутися до нормального життя. 

Нагадаємо, що 16 березня 2022 року росіяни обстріляли з артилерії чергу по хліб у Чернігові. В результаті загинуло 14 людей, а десятки були поранені.

• Читайте також: У Чернігові через «бідність» люди нібито стоять у довгих чергах по хліб

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись