Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні нібито величезні черги по безкоштовний хліб і навіть бійки за нього

У мережі поширюють інформацію, що мешканці Полтави стоять у довжелезних чергах по хліб і навіть б'ються за можливість отримати його безплатно. Постояти на морозі нібито приходять цілими сімʼями, позаяк «на людину видається лише одна буханка хліба». 

Ця «новина» є нічим іншим як вигадкою. Про це пишуть, зокрема, у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Так, українські та іноземні волонтери, обласні військові адміністрації, приватні підприємці привозять і безплатно роздають хліб усім, хто його потребує, особливо в населених пунктах, що постраждали від російської агресії. Проте жодного разу не фіксувалося заворушень. Інформація про «бійки за хліб в Україні» не трапляється ні в українських медіа, ні в правоохоронних органах. Крім того, творці фейку для правдоподібності написаного скористалися довільною фотографією з інтернету, яка абсолютно не відображає контекст.

Поширюючи цю дезінформацію, агітпроп прагне переконати внутрішнє населення Росії в тому, що людям в Україні живеться дуже й дуже погано. Справедливості заради, життя кожного українця й справді змінилося раз і назавжди після того, як Росія вторглася в Україну. «Русскій мір» приніс із собою біль, розпач, сум і страждання. Проте існують багато програм, як вітчизняних, так і іноземних, які сьогодні допомагають людям, що постраждали від війни, повернутися до нормального життя. 

Нагадаємо, що 16 березня 2022 року росіяни обстріляли з артилерії чергу по хліб у Чернігові. В результаті загинуло 14 людей, а десятки були поранені.

• Читайте також: У Чернігові через «бідність» люди нібито стоять у довгих чергах по хліб

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join