Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський нібито «анонсував» підписання указу про депортацію українських чоловіків, які перебувають за кордоном

У мережі поширюють нібито скриншот допису Володимира Зеленського в Х (колишньому твітері), де він буцімто зробив заяву англійською: «Я підпишу указ, який вимагатиме від усіх західних країн депортувати українських чоловіків, які проживають там, назад в Україну». Це — неправда.

Аналітики VoxCheck узялися за цей кейс і з’ясували, що це сатирична новина. Сторінка, з якої поширили допис в Х, є пародійною та не належить президентові. На справжній сторінці Володимира Зеленського в Х нема такого допису. 

До того ж кольори галочок верифікації в Х в обох акаунтах відрізняються. Так, з 2022 року акаунти політиків та держструктур мають сіру галочку, в акаунта Зеленського вона саме така. Натомість на підробному скриншоті вона синя, такий колір галочки можуть мати користувачі, в яких є підписка на X Premium.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись