Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Зеленський нібито «анонсував» підписання указу про депортацію українських чоловіків, які перебувають за кордоном

У мережі поширюють нібито скриншот допису Володимира Зеленського в Х (колишньому твітері), де він буцімто зробив заяву англійською: «Я підпишу указ, який вимагатиме від усіх західних країн депортувати українських чоловіків, які проживають там, назад в Україну». Це — неправда.

Аналітики VoxCheck узялися за цей кейс і з’ясували, що це сатирична новина. Сторінка, з якої поширили допис в Х, є пародійною та не належить президентові. На справжній сторінці Володимира Зеленського в Х нема такого допису. 

До того ж кольори галочок верифікації в Х в обох акаунтах відрізняються. Так, з 2022 року акаунти політиків та держструктур мають сіру галочку, в акаунта Зеленського вона саме така. Натомість на підробному скриншоті вона синя, такий колір галочки можуть мати користувачі, в яких є підписка на X Premium.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join