Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дмитро Ярош нібито закликає повстати проти влади Зеленського

В українському сегменті соцмереж поширюють інформацію, нібито колишній лідер та засновник організації «Правий сектор» Дмитро Ярош в інтерв’ю виданню «Еспресо» закликав повстати проти влади Зеленського та його команди. Але це — неправда.

Аналітики VoxCheck узялися за цей кейс і з’ясували: відео, на яке посилаються пропагандисти, опублікували ще у 2020 році. У ньому жодних закликів «повалити» владу не було. 

Пропагандисти вирізали уривок з великого інтерв’ю, де Ярош наголосив, що опозиція має в законний спосіб прийти до влади та «навести порядок у державі». «Але для того треба державницьким силам взяти владу і навести порядок в державі. Взяти владу — маю на увазі в законний спосіб, безумовно, шляхом демократичних виборів», — заявив він. Тобто Ярош не закликав до державного перевороту. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись