Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Залужного замінили двійником, на це вказує різний колір очей

Пропагандисти в російських медіа поширюють інформацію, нібито головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного вже немає серед живих і що його замінили двійником. Мовляв, на останніх відео в Залужного інший колір очей. Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони переглянули відповідні відео та побачили, що колір очей у Залужного такий, як і раніше. Пропагандисти просто обрали вигідний для них кадр, де світло падає так, що очі здаються карими, а не блакитними. Крім того, на всіх медіаматеріалах, оприлюднених пізніше, колір очей сірий.

Вигадуючи подібні історії, пропагандисти хочуть деморалізувати українське населення та викликати паніку в нього. Мовляв, головнокомандувача вбили, а отже, тепер українська армія приречена на провал. Однак вони також неодноразово намагалися дискредитувати особисто Залужного та викликати до нього недовіру. Наприклад, вигадуючи фейки про те, що він та його родина відмивають кошти за кордоном.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись