Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія є головною демократією світу, бо Сполучені Штати — це поліцейська диктатура

Пропагандисти поширюють у соцмережах матеріали з меседжем, що, мовляв, під час Холодної війни Сполучені Штати були головною демократією, а Радянський Союз — тоталітарним режимом з амбіціями розширення. Однак з її завершенням тепер усе нібито навпаки — Сполучені Штати стали поліцейською державою, а Росія — справжньою демократією. Агітпроп стверджує, що зовнішня політика США є головною загрозою для світового миру, глобальної безпеки та стабільності.

На меседж звернули увагу аналітики проєкту EUvsDisInfo. Вони стверджують, що подібні повідомлення є прикладами стандартного антизахідного наративу російської пропаганди. У ньому ідеалізують дотримання свобод і прав російських громадян. Фахівці проєкту наголошують, що сотні тисяч росіян мігрували з країни в пошуку кращих гарантій для своїх прав та свобод. У проєкті також посилаються на статтю журналу Foreign Policy, де вважають, що дії Росії поглиблюють занепад демократії навіть в Африці, оскільки вона ігнорує у своїй діяльності на континенті верховенство права та незалежну судову систему.  

У такий спосіб пропагандисти намагаються виправдати війну проти України тим, що Росія хоче поширювати «справжню демократію». Мовляв, Сполучені Штати давно планували напасти на Росію, бо вона є справжнім оплотом демократичних цінностей. Тому Росія нібито й почала війну — щоб захиститися від загрози своїй безпеці. Проте загрозою безпеці регіону і світу є лише дії самої Росії, а саме агресія проти України, Грузії та Молдови. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись