Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Росія є головною демократією світу, бо Сполучені Штати — це поліцейська диктатура

Пропагандисти поширюють у соцмережах матеріали з меседжем, що, мовляв, під час Холодної війни Сполучені Штати були головною демократією, а Радянський Союз — тоталітарним режимом з амбіціями розширення. Однак з її завершенням тепер усе нібито навпаки — Сполучені Штати стали поліцейською державою, а Росія — справжньою демократією. Агітпроп стверджує, що зовнішня політика США є головною загрозою для світового миру, глобальної безпеки та стабільності.

На меседж звернули увагу аналітики проєкту EUvsDisInfo. Вони стверджують, що подібні повідомлення є прикладами стандартного антизахідного наративу російської пропаганди. У ньому ідеалізують дотримання свобод і прав російських громадян. Фахівці проєкту наголошують, що сотні тисяч росіян мігрували з країни в пошуку кращих гарантій для своїх прав та свобод. У проєкті також посилаються на статтю журналу Foreign Policy, де вважають, що дії Росії поглиблюють занепад демократії навіть в Африці, оскільки вона ігнорує у своїй діяльності на континенті верховенство права та незалежну судову систему.  

У такий спосіб пропагандисти намагаються виправдати війну проти України тим, що Росія хоче поширювати «справжню демократію». Мовляв, Сполучені Штати давно планували напасти на Росію, бо вона є справжнім оплотом демократичних цінностей. Тому Росія нібито й почала війну — щоб захиститися від загрози своїй безпеці. Проте загрозою безпеці регіону і світу є лише дії самої Росії, а саме агресія проти України, Грузії та Молдови. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join