Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція З України у Росію було евакуйовано понад 1 мільйон людей

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в інтерв’ю агентству «Синьхуа» заявив, що з 24 лютого з України в Росію евакуйовали 1,02 млн осіб, з яких понад 120 тис. громадян третіх країн, у тому числі понад 300 громадян Китаю. За його словами, на гарячу лінію Міжвідомчого координаційного штабу Російської Федерації з гуманітарного реагування надійшли звернення про сприяння в евакуації до Росії 2,8 млн. осіб, з яких 16 тис. – іноземні громадяни та співробітники міжнародних місій ООН та ОБСЄ.

Його заяву поширила низка іноземних медіа, зокрема Reuters.

Насправді Лавров говорить неправду.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців з України виїхали понад 5,3 мільйона біженців після вторгнення Росії. Більшість із них поїхала до Польщі — понад 2,9 млн людей. До Румунії виїхали понад 801 тис. осіб, до Росії – понад 647 тис., Угорщини — 507 тис., до Молдови — понад 439 тис., до Словаччини — більше 363 тис. і до Білорусі — понад 24 тис. осіб.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця повідомив, що що понад 500 000 українців, з яких 121 000 – діти, примусово вивезли на територію Росії з тимчасово захоплених територій України. Він зазначив, що близько 20 000 українців утримують у фільтраційних таборах на лінії Мангуш – Нікольське – Ялта та близько 5000–7000 – у Безіменному Донецької області. Уповноважена Верховної Ради з прав людини України Людмила Денісова розповіла, що після таборів українців везуть автобусами до російського Таганрога, а звідти вже потягами розвозять по Росії – до Омської, Томської областей, Пермського краю. Є випадки вивезення українців на Сахалін.

«На жаль, у нас немає списків цих людей. Є тільки окремі свідчення родичів або самих людей, які зателефонували нам на гарячу лінію й повідомили, що їх примусово вивезли і вони перебувають там у якомусь дитячому садочку міста Таганрог, сплять на підлозі… Ну, і всі ці жахи їх пересувань до тих пір, поки у них є зв’язок», – сказала Денісова, відповідаючи на запитання «Радіо Свобода» про наявність списків українців, вивезених до Росії.

За її словами, за якийсь час після перетину кордону з Росією зв’язок із вивезеними обривається, у них забирають телефону та «надають їм посвідку про те, що вони два роки не можуть виїхати з території Російської Федерації додому».

Російська сторона не пускає або розстрілює гуманітарні коридори з заблокованих міст, серед яких Маріуполь. За словами президента України Володимира Зеленського, у Маріуполі залишаються заблокованими тисячі людей – військових та цивільних. Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук додала, що росіяни не хочуть йти на будь-які перемовини по підприємству «Азовсталь», д знаходяться більше тисячі жінок, дітей та понад 500 поранених. «Зараз туди неможливо підійти і тим паче – створити гуманітарний коридор: Росія бомбардує, наносить ракетні удари, обстрілює підходи», – сказала вона.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись