Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція  У Святогірській лаврі у Донецькій області «бойовики націоналістичних батальйонів розмістили артилерію»

У Міністерстві оборони Росії заявили, що «у Святогірську Донецької області бойовики націоналістичних батальйонів розмістили артилерію на території монастиря Свято-Успенської Святогірської Лаври, а цивільних осіб утримують в якості "живого щита"». Такі попередження росіяни поширюють перед бомбардуванням. Раніше росіяни здійснили авіаудари у пологовий будинок і драмтеатр у Маріуполі, де начебто були бійці «Азова».

Святогірську лавру Української православної церкви Московського патріархату у Донецькій області росіяни обстрілювали 12 березня 2022 року. Тоді внаслідок сили вибуху у храмах вилетіли віконні рами, а в лаврських готелях вибило вікна та двері. У Лаврі перебували 520 біженців, у тому числі, 200 дітей, та брати чоловічого монастиря. Їх евакуйовали до монастирських підвалів.

Після вибуху намісник Лаври митрополит Святогірський Арсеній записав відеозвернення, в якому закликав всіх, від кого це залежить, припинити бомбити мирних людей у мирних містах України. Він не назвав винуватців війни – російських військових і Путіна.

Останній раз росіяни обстріляли місто Святогірськ зранку 27 квітня, про це повідомив голова Святогірської ОТГ Володимир Бандура. Він попросив жителів громади тимчасово евакуюватись безкоштовними автобусами та поїздами, оскільки ситуація у місті напружна, на околиці чути вибухи.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись