Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни не змогли організувати референдум у тимчасово окупованому Херсоні, після чого заговорили, що не збиралися його проводити

Голова Херсонської облорганізації Комітету виборців України Дементій Білий повідомив, що у тимчасово окупованому Херсоні колабораціоністи поширюють меседж про те, що не збиралися проводити референдум. Це почалося після того, як росіяни не змогли організувати референдум зі створення псевдореспубліки «Херсонської народної республіки» («ХНР») та визнання окупованої влади.

За його словами, крім бажання росіян, для проведення «референдуму» необхідна купа народу.

«Бюлетені можна надрукувати та розвести на БТРах чи Тиграх під охороною автоматників. Але для організації голосування потрібні комісії. Багато комісій. А людей в ці комісії повинен хтось направити. Якісь партії чи громадські організації, чи ради депутатів. Невеличкої купки зрадників, яких за два місяці окупації вдалося завербувати окупантам, явно недостатньо для цього складного процесу», – написав Білий у фейсбуку.

За його словами, без членів комісій, без чиновників, які мають хоч якісь списки виборців, без агітаторів, які будуть розказувати, що «треба брати участь у голосуванні», без засобів масової інформації, розклеювачів інформаційних плакатів – неможливо організувати хоча б якесь «подобіє» голосування.

«Тисячі військових з автоматами та в балаклавах окупанти не зможуть відірвати від бойових дій, щоб вони цілий день би по всім селам та містам області видавали бюлетені, а потім рахували голоси. Й, найголовніше, на Херсонщині не знайдеться такої кількості охочих виборців, щоб той "референдум" хоча б відбувся. Абсолютна більшість мешканців області вороже ставиться до ідеї з ХНР», – пояснює політолог.

16 квітня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомляла, що на Херсонщині військові Росії планують провести псевдореферендум на початку травня. 25 квітня російські військові захопили будівлю Херсонської міської ради.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись