Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation З України у Росію було евакуйовано понад 1 мільйон людей

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в інтерв’ю агентству «Синьхуа» заявив, що з 24 лютого з України в Росію евакуйовали 1,02 млн осіб, з яких понад 120 тис. громадян третіх країн, у тому числі понад 300 громадян Китаю. За його словами, на гарячу лінію Міжвідомчого координаційного штабу Російської Федерації з гуманітарного реагування надійшли звернення про сприяння в евакуації до Росії 2,8 млн. осіб, з яких 16 тис. – іноземні громадяни та співробітники міжнародних місій ООН та ОБСЄ.

Його заяву поширила низка іноземних медіа, зокрема Reuters.

Насправді Лавров говорить неправду.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців з України виїхали понад 5,3 мільйона біженців після вторгнення Росії. Більшість із них поїхала до Польщі — понад 2,9 млн людей. До Румунії виїхали понад 801 тис. осіб, до Росії – понад 647 тис., Угорщини — 507 тис., до Молдови — понад 439 тис., до Словаччини — більше 363 тис. і до Білорусі — понад 24 тис. осіб.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця повідомив, що що понад 500 000 українців, з яких 121 000 – діти, примусово вивезли на територію Росії з тимчасово захоплених територій України. Він зазначив, що близько 20 000 українців утримують у фільтраційних таборах на лінії Мангуш – Нікольське – Ялта та близько 5000–7000 – у Безіменному Донецької області. Уповноважена Верховної Ради з прав людини України Людмила Денісова розповіла, що після таборів українців везуть автобусами до російського Таганрога, а звідти вже потягами розвозять по Росії – до Омської, Томської областей, Пермського краю. Є випадки вивезення українців на Сахалін.

«На жаль, у нас немає списків цих людей. Є тільки окремі свідчення родичів або самих людей, які зателефонували нам на гарячу лінію й повідомили, що їх примусово вивезли і вони перебувають там у якомусь дитячому садочку міста Таганрог, сплять на підлозі… Ну, і всі ці жахи їх пересувань до тих пір, поки у них є зв’язок», – сказала Денісова, відповідаючи на запитання «Радіо Свобода» про наявність списків українців, вивезених до Росії.

За її словами, за якийсь час після перетину кордону з Росією зв’язок із вивезеними обривається, у них забирають телефону та «надають їм посвідку про те, що вони два роки не можуть виїхати з території Російської Федерації додому».

Російська сторона не пускає або розстрілює гуманітарні коридори з заблокованих міст, серед яких Маріуполь. За словами президента України Володимира Зеленського, у Маріуполі залишаються заблокованими тисячі людей – військових та цивільних. Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук додала, що росіяни не хочуть йти на будь-які перемовини по підприємству «Азовсталь», д знаходяться більше тисячі жінок, дітей та понад 500 поранених. «Зараз туди неможливо підійти і тим паче – створити гуманітарний коридор: Росія бомбардує, наносить ракетні удари, обстрілює підходи», – сказала вона.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join