Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Євросоюз вирішив помиритися з Росією.

Після того, як 2 червня посли країн Європейського союзу затвердили шостий пакет санкцій проти Росії, прокремлівські медіа активізували тезу, що від цього постраждає не так Росія, як Захід. Російські пропагандисти пишуть, що в Євросоюзі проаналізували, кому шкодять антиросійські санкції і вирішили помиритися з Росією. Начебто саме через санкції проти Росії в країнах ЄС останні місяці інфляція б'є рекорди, помітно подорожчали зернові та рослинна олія, а санкції, введені Європейським союзом у рамках шостого пакету, можуть призвести до «цінового шоку», збільшення відсоткових ставок та падіння купівельної спроможності населення.

Одним із першоджерел маніпулятивної думки про примирення стала колонка науковця Вільяма Молоні в американському виданні The Hill під назвою «Чи зможе Росія виграти піар-війну проти Заходу?». Колумніст із посиланням на видання New York Times припускає, що США та їхні союзники уже не такі рішучі прихильники «перемоги» для України та суворого «покарання» для Росії, як були на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. І що зараз вони намагаються знайти прийнятний шлях до компромісу для припинення війни. Та автор ніде у колонці не стверджує, що Євросоюз вирішив помиритися з Росією.

При тому, що Європейський Союз таки ухвалив шостий пакет санкцій проти Росії та Білорусі у зв’язку із неспровокованою агресією Росії проти України. Зокрема, ЄС вирішив заборонити закупівлю, імпорт або транзит сирої нафти та певних нафтопродуктів з Росії. Виключення використання російської нафти займе від 6 місяців для сирої нафти та до 8 місяців для інших продуктів нафтопереробки. Якби обмежувальні політичні та економічні заходи щодо Росії не руйнували її економіку, то Путіну не доводилося б як мантру повторювати, що «санкції проти Росії багато в чому провокують глобальну кризу». Останнім часом він шантажував ЄС і США тим, що розблокує порти в Україні для експорту зерна після того, як будуть зняті антиросійські санкції. А 4 червня придумав ще один варіант, якщо Україна так хоче вивезти зерно, то вона це може робити, але не через порти, а через Білорусь і для цього ЄС потрібно буде зняти санкції з Мінська.

І якщо в Росії придумали аналог МакДональза, то російські компанії уже зіткнулись з технологічною кризою через санкції Заходу. Як пише Financial Times, їм не виходить замінити своїм електричне та компʼютерне обладнання світових виробників, які повністю зупинили бізнес в Росії.

Нагадаємо, реальне місце Росії – багато шуму з нічого. Вся Росія має менший ВВП, ніж один штат Каліфорнія чи Техас. Фактично єдиний цінний внесок сучасної Росії у світову економіку — це нафта та газ. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись