Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У Попасній росіяни приписали Богдана Хмельницького до «нацбатальйону».

Російських окупантів настільки вразив районний краєзнавчий музей в Попасній на Луганщині, що вони зняли про нього відео і поширили у прокремлівських ЗМІ, зокрема у «Ріа Новості». За їхньою версією, у музеї є цілий зал про одну з найпоширеніших вигадок російської пропаганди про Україну — так звані нацбати. До яких, собі на сміх, вони приписали Богдана Хмельницького. На відео росіяни показують частину експозиції, присвяченої АТО і подіям 2014-2017 років, в центрі якої у них опинилися книги «Історія України», «Битва за Конотоп» Владислава Карнацевича з серії «Знамениті події історії України», «Богдан Хмельницький» Ігоря Коляди та «Археологічні пам’ятки і війна».

До речі, остання книга – це методичні рекомендації Інституту археології НАН України, які покликані зорієнтувати військових у ситуації, коли в районі бойових дій виникає загроза знищення археологічної спадщини та як її мінімізувати. 

Детальніше про те, як добровольчий батальйон «Азов» перетворився на неонацистську страшилку, читайте тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись