Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж ЄС вважає, що Зеленський нібито не є легітимним президентом України

Пропагандисти вже доволі давно спекулюють на темі проведення виборів в Україні, оскільки термін правління Володимира Зеленського, буцімто, закінчиться, тому його керування державою буде незаконним. Мовляв, що західні країни у найближчий час винесуть це питання на обговорення.

Фахівці з StopFake з’ясували, що цей наратив посилився наприкінці весни 2024 року, коли мали відбутися вибори, якщо не було б повномасштабної війни.  Також Центр протидії дезінформації при РНБО підкреслює, що цей меседж є конструктом російських спецслужб, розповсюдженим за допомогою блогерів, які покинули Україну. Ця дезінформаційна кампанія, відома як "Майдан-3", спрямована на ослаблення довіри українців до влади та дискредитацію чинної влади, а також зміцнення недовіри до України серед її союзників. 

Стосовно думки ЄС у цьому випадку, жодної заяви від західних політиків на цю тему поки не було. Проте так звані президентські вибори у Росії, які відбувалися 15-17 квітня, Європарламент визнав  фарсом, ухваливши резолюцію. «Оскільки вони проводилися на незаконно окупованих територіях України та в Росії, це не було ні вільно, ні справедливо», – зазначається в тексті резолюції. 

Російська пропаганда використовує цей меседж для поширення дезінформації та створення враження несправжності української влади. Це допомагає російському режиму підштовхувати населення на внутрішні міжусобиці  та  створювати умови, за яких Україна в подальшому може піде на поступки. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись