Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Чоловікам призовного віку нібито треба оновити дані у ТЦК, щоб зняти готівку

Пропагандисти поширюють у соціальних мережах інформацію, поширюється інформації, буцімто чоловікам призовного віку встановлено ліміт на зняття готівки з банкомата у розмірі 100 гривень на день. Мовляв,  для того, щоб зняти більше, необхідно оновити дані у територіальному центрі комплектування (ТЦК). Втім це - фейк.

На нього звернули увагу фахівці StopFake. Вони з’ясували, що Національний банк України дійсно встановив певні обмеження щодо зняття готівки, але ці обмеження стосуються усіх громадян та становлять не більше 100 тисяч гривень на добу. Також в залежності від банку, є певні додаткові обмеження зняття готівки у банкоматі. Наприклад, у «ПриватБанку» можна зняти не більше 20 тисяч гривень за один раз, а для отримання більшої суми необхідно повторити  операцію не раніше ніж за три години. Стосовно видачі готівки чоловікам призовного віку жодної заяви не було. Такого також немає і в новому законі про мобілізацію, прийнятому 16 квітня.

Російська пропаганда створила цей фейк для того, щоб спровокувати паніку серед громадян, зірвати мобілізацію та порушити довіру до влади шляхом створення штучного попиту на готівку. У такий спосіб, пропагандисти намагаються викликати негативні емоції та соціальну напругу. «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував й інші російські фейки, які стосуються мобілізації в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись