Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як росіяни набирають людей на "Майдан-3" у телеграмі

У телеграмі з'явилась група, на якій українців запрошують долучитись до протесту 21 травня о 12:00 на "центральній площі". Мовляв, Україні потрібні зміни, а народ більше не повинен мовчати.

В одному з дописів зазначено, що користувачам готові платити по 50 гривень, якщо вони приведуть до групи друга. Це вказує на штучну спробу створити протест.

Також у групі можна знайти відповідну картинку із лексичною помилкою, що підказує - ймовірно, її створено не носіями мови.

Дата, обрана для "протесту" теж підіграє тезам російської пропаганди. Мовляв, 21 травня Президент України Володимир Зеленський стане нелегітимним. Однак насправді Конституція України гарантує легітимність президента під час воєнного стану.

Ця група ймовірно є частиною операції "Майдан-3", про яку попереджало ГУР. "Детектор медіа" вже писав про те, як пропагандисти ще намагаються поширювати меседж про "нелегітимність" Зеленського. Загалом, сутність повідомлень про «втрату легітимності» Володимиром Зеленським така:

  • З якогось моменту в першій половині 2024 року закінчиться термін перебування Володимира Зеленського на посаді. І його перестануть вважати повноважним лідером України. 
  • Після цього в українському суспільстві може початися неспокій. Його можна буде уникнути, якщо Володимир Зеленський піде з посади Президента України. Але він, мовляв, зробить усе, щоб утриматись при владі. 
  • Тому опозиціонери або ексголовнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний або олігархи чи партнери України змістять Володимира Зеленського з посади силою.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись