Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Бригада ЗСУ нібито використала слова Путіна в своїй рекламі

Пропагандисти звинуватили українських військових у плагіаті. Вони розпочали розповсюджувати інформацію, що Третя окрема штурмова бригада ЗСУ нібито використала у своїй рекрутинговій рекламі слова самопроголошеного президента Росії Володимира Путіна. Публікуючи цю "новину", агітпроп додає фотографію реклами бригади зі словами "Навіщо нам такий світ, якщо там не буде України?" і інтерв'ю Путіна з майже ідентичними словами.

Після поширення цієї інформації StopFake перевірив, чи дійсно одна з бригад ЗСУ взяла слова Путіна для своєї рекламної кампанії. Вони з'ясували, що пропагандисти самі додали "цитату" на рекламі, звинувачуючи українських військових у плагіаті.

Зворотний пошук за зображенням в TinEye показав, що фотографія, яку поширюють пропагандисти, з'явилася в Інтернеті наприкінці квітня 2024 року на французькому новинному сайті France24. На сайті можна побачити, що її зробила кореспондент Reuters Аліна Смутко 23 квітня 2024 року в київському метро. Її оригінал також є в фотобанку Reuters з повним описом. Оригінальна фотографія відрізняється від тієї, яку використовує агітпроп. Цитата Путіна була додана на зображення в фоторедакторі. На оригінальній фотографії видно зовсім інші слова: "Зажигай в Третій штурмовій (Запалюй у Третій штурмовій)".

StopFake також виключив можливість того, що фото, яке використовували пропагандисти, могло випадково засвідчити рекламу в різних місцях київського метро. Якщо порівняти деталі фейкового фото та фото Reuters, то можна переконатися, що це - одне і те ж зображення. Придивившись до стіни на тлі, можна побачити підфарбовані елементи, які розташовані однаково на обох фотографіях.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб показати хибну близькість українців та росіян. Мовляв, ми мислимо однаково і діємо однаково. Однак насправді Україна та Росія є зовсім різними.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись