Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як російська пропаганда просякла в англомовні тревел-влоги на ютубі

Нещодавня публікація Bloomberg висвітлила, як Росія використовує західних блогерів для поширення своєї пропаганди. Вони, маючи аудиторію понад два мільйони підписників, або переїхали до Росії назавжди, або подорожували туди після початку повномасштабного вторгнення. У своєму контенті ці блогери здебільшого ігнорують тему війни в Україні. Натомість фокусуються на нібито незначному впливі санкцій та створенні позитивного образу Росії.

Прямих доказів того, що ці блогери є частиною скоординованої прокремлівської кампанії, немає. Однак російська пропагандистська машина часто використовує соціальні мережі для поширення дезінформації, і блогери стають важливою частиною цього механізму.

Фахівці проєкту «По той бік новин» проаналізували це на прикладі російської блогерки Еліни Бакунової, відомої як Eli from Russia, яка через свої подорожі по Росії просуває кремлівські наративи.

Вона має ютуб-канал з понад 700 тисячами підписників, деякі її відео набрали мільйони переглядів. У них Бакунова показує озеро Байкал, гору Ельбрус та інші визначні місця Росії, створюючи враження, що її контент присвячений виключно подорожам.

Вона позиціонує себе як звичайну дівчину з Пермі, хоча її освіта та доступ до професійного обладнання свідчать про інше. Вона починала свою кар'єру з розповідей про навчання в Італії, де вивчала англійську та PR. Її відео включають професійні зйомки дроном і таймлапси.

Про зв'язок із пропагандистами свідчить, зокрема, її інтерв'ю з американцем, який працює на Russia Today, про переваги життя в Росії. Крім того, у червні 2022 року вона приєдналася до Російського географічного товариства (РГТ), почесним президентом якого є Шойгу, а наглядову раду очолює Путін. Організація стала інструментом гібридної війни на міжнародній арені та в освітній галузі. Вони використовують картографію для створення неправдивих мап, на яких тимчасово окуповані території інших країн позначають російськими.

У своїх відео Eli from Russia показує різноманітні народи як частину «великої Росії», акцентуючи увагу на краєвидах та кухні і лише побіжно згадуючи про культуру та звичаї. Вона постійно наголошує на російській мові як основній для повсякденного вжитку. Ютуберка уникає обговорення минулих та сучасних проблем цих народів, замовчуючи їхню справжню історію «приєднання» до Росії, натомість намагаючись створити привабливий образ держави.

Під час подорожей по країнах, які російська пропаганда називає «пострадянськими», таких як Грузія та Казахстан, вона ігнорує антиросійські настрої та акцентує увагу на ностальгії за радянськими часами. Ютуберка розповідає про життя під «совком» як про «кращі часи».

У коментарях до відео їй дорікають за замовчування російської агресії проти України. Втім її прихильники стверджують, що блог присвячений природі та культурам, тому вона не повинна говорити на політичні теми. Вона продовжує вільно пересуватися країною та подорожувати за кордон. Після 24 лютого 2022 року вона опублікувала відео про подорож за Північне коло, не зронивши про російську агресію ані слова.

Блогерка сумнівається в справедливості міжнародних санкцій проти Росії, стверджуючи, що вони лише шкодять звичайним людям, а не Путіну та його оточенню. Вона акцентує увагу на труднощах, які санкції створили для неї особисто, не згадуючи про причини їх запровадження.

На своєму каналі про подорожі Еліна зробила кілька відео, які навіть її шанувальники визнали недоречними. Як наприклад, те, де вона розповідає про «День перемоги» та хвалить свого діда, який «боровся» з «українськими націоналістами» під час сучасної війни Росії проти України.

Eli from Russia поширює прокремлівські наративи серед західної аудиторії, яка мало знає про історію та життя в Росії. Вони бачать красиву картинку, що створює враження «іншої Росії» і знижує критичне сприйняття її агресивних дій. Вона замовчує війну в Україні та уникає критичних тем, сприяючи цілям пропагандистської машини, попри відсутність прямих доказів координації з Кремлем.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись