Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як російська пропаганда поширює вигадки про «покращення життя» на тимчасово окупованих територіях Запорізької області

Телеграм-канали окупаційної влади наповнені повідомленнями про благоустрій на ТОТ: ремонти водогонів та доріг, буріння нових свердловин, розвиток інфраструктури. «Запорізький центр розслідувань» з'ясував, що насправді криється за цими новинами і як на них реагують місцеві мешканці.

Маніпуляція №1. Відновлення доріг у Запорізькій області

Окупаційна влада заявляє, що з початку року на тимчасово окупованих територіях Запорізької області нібито відновлено 106 кілометрів доріг. Так званий губернатор Балицький стверджує, що особливу увагу приділяють населеним пунктам, де дороги «не ремонтувались десятиріччями». За планом на цей рік мають замінити та укласти асфальт на 265 км доріг.

Утім коментарі жителів ТОТ на цих каналах свідчать, що реальна ситуація інша. Перевірка цієї інформації ускладнена відсутністю доступу до офіційних даних Росії і можливою фальсифікацією, тому й доводиться покладатися на повідомлення та коментарі місцевих мешканців. Вони зазначають, що дороги після так званих ремонтів залишають бажати кращого.

Маніпуляція №2. «Пів мільярда рублів  Куйбишевському району»

Кожен район ТОТ має «шефів» — області або краї РФ, які фінансують відновлення захоплених територій. Голова Марій Ел, шефського регіону колишнього Більмацького району, заявив, що до 2028 року направить пів мільярда рублів. Цього року виділено 138 млн рублів на соціальну сферу та комунальне господарство.

Перевірка інформації показує, що ремонти проводяться нашвидкоруч і без дотримання норм. Імовірно, йдеться також і про відмивання коштів.

Маніпуляція №3. Оглядовий майданчик у Бердянську

Реконструкція оглядового майданчика в Бердянську — давня обіцянка окупантів. У квітні 2024 року окупаційна влада повідомила про початок підготовчих робіт. Було виділено 105 млн рублів. Утім жителі Бердянська не зрозуміли, хто голосував за проєкт. Навіть противники України визнають, що користь від нього сумнівна.

Окупанти обіцяють завершити проєкт до кінця 2024 року, але майданчик наразі має вигляд пустиря.

Редактор сайту «Локатор.Медіа» Олександр Пилипенко пояснив, що регіони-шефи присилають своїх підрядників, через яких гроші одразу повертаються до РФ. Критичні роботи проводяться поверхнево або взагалі не виконуються.

Російська пропаганда намагається створити ілюзію покращення життя на ТОТ, розповідаючи про нові проєкти та ремонти, щоб виправдати свою агресію проти України. Однак жителі ТОТ скептично ставляться до таких покращень. Роботи на підшефних територіях виконуються підрядниками з РФ, а гроші повертаються до Росії, що призводить до недостатнього або  невиконання запланованих робіт.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись