Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як проросійські боти використовують тему протестів проти мігрантів у Британії, щоб зменшити підтримку України

У кількох містах Великої Британії на початку серпня 2024 року спалахнули заворушення після вбивства трьох дітей. Заворушення, у яких взяли участь сотні антиімміграційних протестувальників, почалися після поширення в соціальних мережах неправдивої інформації про те, що підозрюваний у нападі у Саутпорті є радикальним мусульманином-мігрантом. Акції протесту в англійських містах переросли у сутички між протестувальниками й поліцією, а також між учасниками антимігрантських акцій та їхніми опонентами. Їхні учасники громили магазини й нападали на поліцейських.

Хоч і поліція повідомляла, що підозрюваний, 17-річний Аксель Рудакубана, народився у Великій Британії, але протести антиімміграційних і антимусульманських демонстрантів продовжилися, переростаючи у насильство, підпали та грабежі.

28 серпня Королівський Об’єднаний інститут оборонних досліджень опублікував напрацювання, у яких стверджується, що Кремль активно використовував тему масових заворушеннях, використовуючи ботів. Аналіз типових провокаційних термінів та хештегів у різних соціальних мережах, пов’язаних з протестами й заворушеннями (#twotierkier, #twotierpolicing.) продемонстрував явні ознаки втручання Кремля. 

Деякі профілі, які репостили такий контент, були створені ще у 2022 році — в після початку повномасштабного вторгнення Росії до України — зараз же ці боти перейшли від нападок на Україну до критики британського уряду, який «допустив біженців, зокрема, українців до Британії». Також деякі проросійські боти, схоже, перейшли від критики виділення підтримки на користь України з боку Великої Британії, до критики нового лейбористського уряду і нібито подвійних стандартів британської поліції.  Тобто так чи інакше пропагандисти та мережі впливу Кремля намагаються продемонструвати, що в таких масових заворушеннях, мовляв, винні українці. 

Так агітпроп намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, аби зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. Російська пропаганда від початку великої війни в Україні намагається дискредитувати біженців, які вимушено покинули Україну, щоби врятувати своє життя.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись