Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У мережі поширюють підробне відео про «нові грошові надходження» для українських пенсіонерів та пільгових категорій

У мережі поширюють уривок з телеведучим ТСН. У відео стверджується, буцімто Європа оголосила про новий транш «для надбавки до пенсій до Дня Незалежності України». В українських пенсіонерів нібито зросте пенсія, а середня сума надбавки складатиме від 2300 до 5600 грн. Щоб отримати надбавку, телеведучий закликає перейти за посиланням в спеціальний телеграм-канал.

Аналітики VoxCheck встановили, що це відео — фейкове. За допомогою спеціального інструменту AI Speech Classifier вдалося виявити, що сам аудіозапис створили за допомогою нейромережі. Тобто пропагандисти використали оригінальне відео від ТСН, але наклали на нього свою штучно створену аудіодоріжку. 

Європейський Союз не оголошував жодного траншу щодо додаткових виплат пенсіонерам та іншим пільговим категоріям до Дня Незалежності. Жодне медіа не публікувало схожої інформації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись