Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український президент нібито підписав новий законопроєкт «про виплату військовим у розмірі 100 тисяч гривень»

У соціальних мережах поширюють відеоролик, у якому стверджується, що  у серпні 2024 року Президент України підписав законопроєкт, який передбачає «виплату військовим у розмірі 100 тисяч гривень».

Аналітики VoxCheck підтвердили, що відео — несправжнє. Воно створене за допомогою інструментів ШІ, у програмі ElevenLabs, що дозволяє накласти голос на відео. Також ведучий ТСН Святослав Гринчук, який фігурує у ролику, у оригінальному сюжеті не закликав глядачів переходити у анонімний телеграм-канал за невідомим посиланням. Ймовірно йдеться про шахрайську схему зі збору персональних даних користувачів, з використанням недоброчесних методів. Або з метою нарощування кількості підписників певних анонімних телеграм-каналів через іншу соцмережу, в якій поширюється відеофейк. 

Ще у 2023 році у ВРУ дійсно розглядали законопроєкт №9342, за яким військовослужбовцям, які виконують бойові завдання поблизу лінії фронту, щомісячно мають виплачувати додаткову винагороду у розмірі 30-100 тис. грн. Цей законопроєкт Президент України підписав ще у червні 2023 року.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись