Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Український президент нібито підписав новий законопроєкт «про виплату військовим у розмірі 100 тисяч гривень»

У соціальних мережах поширюють відеоролик, у якому стверджується, що  у серпні 2024 року Президент України підписав законопроєкт, який передбачає «виплату військовим у розмірі 100 тисяч гривень».

Аналітики VoxCheck підтвердили, що відео — несправжнє. Воно створене за допомогою інструментів ШІ, у програмі ElevenLabs, що дозволяє накласти голос на відео. Також ведучий ТСН Святослав Гринчук, який фігурує у ролику, у оригінальному сюжеті не закликав глядачів переходити у анонімний телеграм-канал за невідомим посиланням. Ймовірно йдеться про шахрайську схему зі збору персональних даних користувачів, з використанням недоброчесних методів. Або з метою нарощування кількості підписників певних анонімних телеграм-каналів через іншу соцмережу, в якій поширюється відеофейк. 

Ще у 2023 році у ВРУ дійсно розглядали законопроєкт №9342, за яким військовослужбовцям, які виконують бойові завдання поблизу лінії фронту, щомісячно мають виплачувати додаткову винагороду у розмірі 30-100 тис. грн. Цей законопроєкт Президент України підписав ще у червні 2023 року.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join