Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німецький журнал Handelsblatt нібито опублікував обкладинку із загиблими українськими воїнами на Курщині

У соціальних мережах поширюють світлину нібито обкладинки німецького журналу Handelsblatt, на якій зображено дорожній вказівник із написом «Курськ» і заголовком «Українські воїни окупували територію Росії». За вказівником видно хрести, закопані в землю, і накинуті на хрести українські військові шоломи. 

Фактчекери грузинського проєкту MythDetector встановили, що такої обкладинки не існує. На опублікованому фейковому фото стоїть дата публікації: «субота-неділя, 23/24/25 серпня». Власне, на обкладинці  справжнього номера, опублікованого у вказану дату, зображений Армін Паппергері — директор найбільшого німецького концерну виробника зброї Rheinmetall. Крім того, на розповсюдженому фото неправильно вказано номер випуску, наразі вийшов лише 163 номер журналу, а не 164, як вказано у фейковій обкладинці. 

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті, обкладинок іноземних журналів / шпальт газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, пропагандистську тезу нібито «Зеленського ненавидить увесь світ») також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — лише привід посміятися.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись