Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Розвінчуємо маніпуляуцію, що Україна «кинула всі сили» на Курщину, «дозволяючи» росіянам наступати по інших напрямках

На фоні операції Збройних сил України на Курщині проросійські та анонімні телеграм-канали розпочали серію дискредитаційних меседжів щодо військових. Зокрема, один із таких меседжів полягає у твердженні, мовляв, «Курська авантюра» переросла у «вбивство України»: як стверджується у повідомленнях, Володимир Зеленський нібито наказав усі сили спрямувати на Курщину, аби добитися там воєнних успіхів. Водночас інші напрямки залишилися «без жодного військового», що дозволяє росіянам просуватися далі. 

«Тепер російська армія незабаром контролюватиме усю територію Донбасу, що спростить наступ противника по всьому цьому фронту», — пояснюють пропагандисти.

Насправді така теза є маніпулятивною, враховуючи постійний тиск російської армії, жоден напрямок ЗСУ не може залишити «напризволяще». У такий спосіб фейкороби намагаються переконати у безуспішності Курської операції для української сторони. Нібито це лише даремно використані ресурси. Водночас підживити настрої й внутрішньої російської аудиторії: якщо ж ідеться про напад на російську територію, поплічники Кремля знаходять виправдання такій атаці. Мовляв, українська армія й так програє, скоро вона відступить із території Курщини; а за той час Росія наступатиме та захопить інші території України. Втім, до прикладу, у Литві зафіксували скорочення російських сухопутних військ у Калінінграді через наступ Збройних сил України в Курській області Росії. Про це заявляв командувач Литовської армії. Тобто так чи інакше Курська операція вплинула на дії війська Росії та, щонайменше, відбуваються ротації на інші напрямки, або передислокації із зон де раніше не велися бойові дії. 

Нагадаємо, що українські війська прорвали російський кордон на Сумщині у вівторок 6 серпня. 12 серпня президент Зеленський уперше прямо написав, що Україна проводить операцію в Курській області Росії. Також 12 серпня Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що Україна контролює майже 1000 км² Курщини. Станом на 21 серпня під контролем України перебувають 93 населені пункти Росії.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись