Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: теорія «кризового актора»

Пропагандисти намагаються пояснювати актуальні події за допомогою конспірології, навіть коли йдеться про повітряні атаки російських військових на цивільну інфраструктуру. Вони прагнуть їх виправдати тим, що на Заході називають теорією «кризового актора».

Згідно з нею, велика частина кризових ситуацій (стрілянин або терактів), які відбуваються у світі, нібито насправді є постановкою. Мовляв, можновладці лякають населення такими речами задля політичних цілей. Наприклад, конспірологи намагались у такий спосіб знецінити теракти 11 вересня 2001 року або стрілянини в школах. Конспіролог Алекс Джоунз, що є засновником порталу InfoWars, називав стрілянину в школі Сенді-Хук «постановкою», а родичів загиблих — «найнятими акторами» (через що вона і називається теорією «кризових акторів»). Він закликав до погроз розправи проти них, через що родичі жертв отримували багато дзвінків та повідомлень від користувачів сайту. Вони обʼєдналися та подали судовий позов проти Джоунза, внаслідок чого було закрито портал InfoWars, а Джоунза змусили виплатити величезну грошову компенсацію родинам жертв, через що він оголосив про своє банкрутство. 

Пропагандисти використовують цю теорію, щоб виправдати терористичні атаки Росії на цивільну інфраструктуру. Постановкою вони називають ледь не кожен гучний теракт, як-от, наприклад, атаку на собор в Одесі. Ба більше, події у Бучі та на інших (де)окупованих територіях російські посадові особи теж називають «постановкою». На підтвердження вони виривають з контексту елементи відео чи фотографій або вдаються до фотошопу. Цікавим є те, що Росія застосовувала цю теорію і раніше, зокрема до пояснень подій Югославської війни. Наприклад, Росія досі заявляє про те, що різня в албанському селищі Рачак нібито є інсценованою, до чого апелює під час заяв на тему своєї агресії проти України. Навіть попри те, що Міжнародний кримінальний трибунал для колишньої Югославії визнав те, що різня справді відбулась та засудив за неї тодішнього очільника Югославії Слободана Мілошевича, а також його поплічників. 

Використовуючи цю теорію, Росія хоче уникнути відповідальності за свої злочини. Мовляв, усі хочуть лише очорнити Росію, тому й вигадують, що вона вбиває людей. Однак низка проєктів, що допомагає документувати ці злочини, спростовує цю теорію та є важливою доказовою базою для того, щоб притягнути Росію до відповідальності у майбутньому. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись