Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні пропонують ховати загиблих військових у біорозкладних капсулах-мішках

У російському сегменті соціальної мережі «ВКонтакті» поширюють відео реклами, у якій екологи буцімто висунули пропозицію ховати українських військових «у спеціальних біорозкладних капсулах-мішках». Таку розробку нібито презентували в ефірі українського телемарафону «Єдині новини». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Вони встановили, що насправді такої реклами не існує, а українські екологи не робили подібних заяв. За допомогою пошуку за зображенням спеціалісти знайшли кадри з відео — агітпроп використав презентацію проєкту Capsula Mundi італійських дизайнерів Анни Сітеллі та Рауля Бретцеля у 2016 році. Пропагандисти використали ці кадри, додали лого каналу «1+1» й телемарафону «Єдині новини» та начитали текст низької якості.

У такий спосіб російський агітпроп намагається поширити меседж про високі втрати серед українських військових та посіяти зневіру в українському суспільстві. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що міністр оборони Умєров розкрив дані про втрати України під час контрнаступу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись