Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Міністр оборони Умєров розкрив дані про втрати України під час контрнаступу

Російські пропагандистські ресурси почали розганяти фейк про те, що нібито новий міністр оборони України Рустем Умєров випадково розкрив дані про українські втрати під час контрнаступу. Низка анонімних телеграм-каналів, що поширюють проросійську риторику, просували меседж, нібито міністр Рустем Умєров у першій своїй публічній промові назвав суму, якої не вистачає для здійснення виплат родичам загиблих військовослужбовців, — 250 млрд грн. Далі пропагандисти вдаються до такої арифметики: сума виплачується не відразу, перший платіж становить 3 млн грн. Отже, за твердженням агітпропу, Міністерство оборони має заплатити родинам понад 83 тисяч загиблих. Мовляв, це і є кількість українських втрат за останні місяці, і вона вказує на провал контрнаступу. Це — неправда.

Рустем Умєров справді говорив про 250 млрд, виступаючи як кандидат у міністри перед голосуванням у Верховній Раді. Цитата: «Лише до кінця цього року нам потрібно буде додатково 250 мільярдів гривень на грошове забезпечення, і ці витрати зростають щодня». Отже, він говорив не про виплати родинам загиблих, а про грошове забезпечення, іншими словами — зарплати військовослужбовцям. Бачимо, що російські пропагандисти взяли реальну цифру, яку озвучив Умєров, але грубо зманіпулювали її значенням.

Нагадаємо, що 6 вересня 2023 року Верховна Рада України призначила нового міністра оборони. Кандидатуру Рустема Умєрова підтримали 338 народних депутатів. У 2019-му його було обрано народним депутатом України від партії «Голос», у 2022-2023 роках він очолював Фонд державного майна України, а після затвердження на посаду очільника Міноборони став першим в історії незалежної України киримли на міністерській посаді. 

Пропагандисти висміюють нового міністра, який «вміє добре рахувати гроші», але нібито мимохідь розкриває державну таємницю про кількість загиблих. Також агітпроп намагається посіяти паніку серед українців на фоні контрнаступу, мовляв, в українській армії багато втрат. Раніше ми спростовували фейк про те, що в Тернополі погрожують відключити газ та гарячу воду призовникам, які не прийдуть у ТЦК.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись