Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Міністр оборони Румунії закликав українців вести бойові дії подалі від спільного кордону

Російські пропагандистські медіа опублікували інформацію про те, що міністр оборони Румунії Ангел Тілвер нібито зробив заяву, у якій закликав уряд України перенести бойові дії, казарми та підприємства подалі від спільного кордону, аби не постраждала територія Румунії. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту Myth Detector. Румунська організація з перевірки фактів Factual повідомила фактчекерам, що такої заяви міністр оборони Румунії не робив. Також Міністерство оборони Румунії офіційно спростувало цю цитату та опублікувало заяву на платформі медіамоніторингу Inforadar.

У Міноборони Румунії підозрюють, що цей фейк з’явився як відлуння російських атак по території України, внаслідок яких сталося падіння дронів на територію Румунії. Фрагменти безпілотників упали 4 та 9 вересня.

У такий спосіб агітпроп намагається посварити Україну з її союзниками та перекладає відповідальність на нашу державу за падіння російських безпілотників на території Румунії. Мовляв, якби поблизу не було українських казарм, то й ударів не було би. Проте саме Росія розпочала війну в Україні та знищує інфраструктуру та цивільні об’єкти. Раніше ми спростовували фейк про те, буцімто Україна підтвердила, що Росія завдає високоточних ударів виключно по військових об’єктах.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись