Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Борис Джонсон «зіганув» у Львові під час вручення вченого ступеня

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють фотографію, де колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон нібито «зіганув» під час візиту до України. Сталося це буцімто у Львівському університеті ім. Івана Франка, де йому присвоїли вчений ступінь. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Вони встановили, що фото було відредаговано у фоторедакторі. На оригінальному фото у Бориса Джонсона опущені руки, а інші учасники церемонії тримають одну руку біля серця.

Ба більше,  Кримінальним кодексом України (стаття 436) заборонене нацистське вітання чи «зігування» як публічне використання символіки тоталітарного нацистського режиму.

У такий спосіб російський агітпроп продовжує просувати наратив про те, що в Україні — нацизм, з яким нібито борються росіяни. Раніше ми спростовували фейк, що в дитячому таборі «Азовець» діти читають «Mein Kampf» Адольфа Гітлера.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись