Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Воєнний стан в Україні нібито не скасують навіть після завершення війни

У мережі поширюють «заяву» нібито керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, яку він буцімто зробив в інтерв’ю виданню Politico: «Ми думаємо, що навіть після закінчення війни не можна скасовувати воєнний стан. Хоча б кілька років. Українці залишаться і будуть відбудовувати країну. До того ж наші люди вже звикли жити при закритих кордонах та інших обмеженнях — для них це більше не проблема».

Скриншот публікації у фейсбуці, зроблений VoxCheck

Однак це — фейк, зʼясували фахівці з проєкту VoxCheck. Андрій Єрмак не давав подібних коментарів жодному з українських або міжнародних видань, зокрема Politico. На жодній зі сторінок видання Politico в соціальних мережах, а також на сайті медіа не публікували актуальних інтерв’ю з Єрмаком. Деякі користувачі посилаються на українського блогера Юрія Романенка, але він уже видалив відповідний допис і повідомив, що інформація була неправдивою.

6 лютого 2024 року Верховна Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану в країні ще на 90 діб. При цьому воєнний стан може завершитися у двох випадках: або після закінчення строку, на який його встановили, або за рішенням президента за умови відсутності загрози нападу чи небезпеки в Україні. Раніше ми спростовували інформацію, буцімто львів’яни вийшли на масовий мітинг проти Андрія Єрмака в березні 2024 року. Насправді ж тоді росіяни використали старе відео та замінили аудіодоріжку в ньому.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись