Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Китай, Казахстан та Індія нібито рекомендують своїм громадянам терміново покинути Харківську, Київську та Одеську області

У мережі поширюють інформацію, нібито Китай, Казахстан та Індія наполегливо рекомендували своїм громадянам терміново залишити Харківську, Київську та Одеську області. Однак це — неправда. 

Скриншот публікації в телеграмі, зроблений VoxCheck

Інформацію опрацювали фахівці з проєкту VoxCheck і зʼясували, що насправді посольства Китаю та Індії в Україні не публікували подібних рекомендацій. Посольство Індії востаннє рекомендувало громадянам покинути Україну ще в жовтні 2022 року. Посольство КНР не закликало громадян виїздити з України навіть напередодні повномасштабного вторгнення, але так само в жовтні 2022 року публікувало поради, як можна евакуюватися з України. Крім того, у державних ЗМІ Китаю восени 2022 року також лунали заклики до евакуації. У 2024 році на офіційних сайтах МЗС Індії та Китаю рекомендації евакуюватися з України не з’являлися. Зрештою, і в ЗМІ немає згадок про нещодавні заклики цих держав, нібито адресовані своїм громадянам, покинути Одеську, Київську та Харківську області.

Водночас наприкінці березня Посольство Республіки Казахстан в Україні справді рекомендувало громадянам своєї країни розглянути можливість залишити Одеську та Харківську області у зв’язку зі «зростанням напруженості та нестабільною безпековою ситуацією». Однак навіть тут відчутна різниця з фейковим повідомленням, адже рекомендація «розглянути можливість» залишити міста та «наполеглива рекомендація терміново» залишити міста ― це все ж різні речі. Також Посольство Республіки Казахстан в Україні закликало всіх громадян не ігнорувати повітряну тривогу та своєчасно проходити в укриття.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти намагаються посіяти паніку в різних регіонах України. Раніше ми спростовували інформацію, що Україна нібито оголосила депортацію жителів Харкова, готуючи його до оборони.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись