Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дружина загиблого військового ЗСУ нібито має сплатити 227 тисяч гривень за його екіпірування

Проросійські телеграм-канали поширюють відео, на якому буцімто дружина загиблого воїна ЗСУ показує рахунок за екіпірування на суму 227 115 грн, який вона нібито має сплатити. Відповідний «документ» начебто підписав військовий комісар Канівського об'єднаного міського військового комісаріату В. М. Орел.

Насправді ця інформація не відповідає дійсності, повідомляють у Центрі протидії дезінформації при РНБО. Так званий «рахунок за екіпірування» є підробкою російських пропагандистів. Перше, на що слід звернути увагу, це що сьогодні в Україні замість військових комісаріатів діють Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). На цьому часто «ловляться» пропагандисти. Крім того, сам «документ» містить і граматичні помилки, притаманні для росіян під час створення своїх фейків.

Загалом подібні фейки поширюються з метою дискредитації військового керівництва та створення негативного образу українських захисників. Раніше ми спростовували інформацію, що в приватному листуванні дружини військових нібито розповідають про те, як командування ЗСУ приховує великі втрати та не виплачує кошти родинам загиблих.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись