Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Києві нібито зʼявилися «плакати з простроченим Зеленським»

Київ нібито масово заповнюється «плакатами» із зображенням Президента України Володимира Зеленського й написом «прострочений». Відео з таким контентом і трьома фото поширюють у проросійських телеграм-каналах і в соцмережі X (колишній Twitter).

Проте це – фейк, пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. Роздруківки, найімовірніше, зробив сам автор фото- й відеоматеріалу спеціально для створення політичного «контенту». Крім того, постановне відео створене невідомо де й коли, подається як ознака «масового невдоволення киян» відсутністю виборів в умовах війни. Це перебільшення, так само як і називати роздруківки аркушів A4 «плакатами».

Цей випадок дезінформації є частиною спецоперації Кремля під назвою «Майдан-3» з дестабілізації суспільно-політичного ладу в Україні. Одним з її складників є спекуляції на темі «нелегітимності» Зеленського. Водночас жодна українська політична сила не ставить під сумнів повноваження глави держави. Раніше ми спростовували інформацію, що Зеленський нібито готується виїхати до США за наказом Вашингтона до 31 березня 2024 року, тобто після того, як він начебто стане нелегітимним, однак цього не сталося.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись