Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Львів'яни нібито протестують проти Андрія Єрмака

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в анонімних телеграм-каналах, публікують відео з нібито мітингом львів'ян проти керівника Офісу Президента Андрія Єрмака в березні 2024 року. Проте це — відеофейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. За допомогою ключових слів у мережі їм вдалося знайти оригінальне відео. Воно було опубліковане на ютубі ще 28 листопада 2014 року під назвою «Майдан у Львові — 1 грудня 2013». Того дня понад 50 тисяч львів'ян справді вийшли на протест у центрі міста, вимагаючи відставки Януковича, уряду і парламенту.

Аудіодоріжку з вигуками проти Єрмака вони виявили на іншому записі, який поширювали 13 березня 2020 року. Тоді під Офісом Президента зібралися представники та прихильники партії «Голос», які були обурені підписанням нових домовленостей у Мінську.

Раніше українська розвідка повідомляла про спецоперацію «Майдан-3», яка має на меті дискредитувати українську владу, поширювати панічні настрої серед населення та підсилювати ворожнечу з іноземними союзниками. Ці дії супроводжуються фейковими повідомленнями, й основний пік цієї ІПСО прогнозують на березень-квітень 2024 року. Таким чином, ці повідомлення, ймовірно, також належать до спецоперації «Майдан-3».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись