Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Україну нібито чекає епідемія туляремії та лептоспірозу

Пропагандисти поширюють інформацію, згідно з якою на Україну нібито чекає катастрофа через епідемію туляремії та лептоспірозу. За їхніми словами, на півночі України ці хвороби почали ширитись через велику кількість щурів, які живуть на звалищах в околицях міст. В іншому дописі на цю тему йдеться про те, що на звалищі на Рівненщині водій сміттєвоза виявив труп. Пропагандисти кажуть, що ця подія нібито викликала шок серед рівненських поліцейських, які проводять «виховні бесіди» з місцевими жителями. Мовляв, на звалищі знайшли ще кілька трупів, навколо яких була купа щурів. У дописах посилаються на правоохоронців, які нібито стверджують, що «звалище наблизиться впритул до міста, а разом із ним і купа щурів, які переносять усі захворювання». Проте ця інформація є фейковою.

На це звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. На момент написання оригінального матеріалу зі спростуванням в Україні не було жодного випадку захворювання на туляремію чи лептоспіроз. Статтю, де йшлося про поширення цих хвороб у Волинській області, опублікували у 2018 році.

За зворотним пошуком по фотографіях вдалося знайти допис, який опублікувала поліція Рівненщини 1 березня. У цьому повідомленні зазначено, що 29 лютого у місті Дубно на місцевому сміттєзвалищі загинув працівник комунальної служби внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. Не вдалося підтвердити іншу інформацію, яка містилася в дописі, а саме про знайдення інших трупів та кількість щурів на звалищі.

Туляремія та лептоспіроз є серйозними інфекційними захворюваннями, і їх поширення може мати тяжкі наслідки для здоров'я. Для профілактики важливо дотримуватись правил особистої гігієни та уникати контакту зі збудниками цих захворювань.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати українську місцеву владу та викликати в населення паніку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись