Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк МАГАТЕ нібито «задоволене станом ЗАЕС під контролем Росії»

У контексті візиту голови Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі до Росії пропагандисти стверджують, що директора МАГАТЕ, мовляв, «переконали в безпеці» станції, в результаті чого Гроссі нібито «залишився задоволеним технічним станом Запорізької АЕС та кваліфікацією персоналу». Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що в лютому-березні 2024 року генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі здійснив три робочі поїздки, присвячені питанням безпеки ЗАЕС. За цей час Гроссі відвідав Київ, де обговорив з Президентом України Володимиром Зеленським актуальну ситуацію з безпекою на захопленій Запорізькій АЕС та ризики, які несе її окупація російськими військами. Гроссі тоді зауважив, що «немає жодного підґрунтя для саморозслаблення або віри в те, що там все стабілізувалося, — це далеко не так».

Після зустрічі з Зеленським Гроссі відвідав Запорізьку АЕС. Він попередив росіян щодо перезапуску станції, зауваживши, що на ній не дотримуються основні принципи безпеки. Гроссі зазначив, що станція стоїть на лінії фронту і зазнає обстрілів, використовується окупантами як склад важкої зброї, а після російського теракту на Каховській ГЕС вона залишилася без стабільного джерела водопостачання. Крім того, Гроссі наголосив, що головна проблема ЗАЕС — відсутність кваліфікованого персоналу на станції, оскільки Росія не допускає на неї співробітників українського національного оператора «Енергоатом». Крім того, Росія категорично відмовляється допускати експертів МАГАТЕ до більшості машинних залів та до обладнання станції.

Зустріч Гроссі з Путіним 6 березня 2024 року не змінила ситуації і не знизила значних ризиків для ядерної безпеки на Запорізькій АЕС, — відзначається в повідомленні МАГАТЕ за підсумками зустрічі. Тільки за перші числа березня 2024 року експерти МАГАТЕ, які перебували на об'єкті, стали свідками трьох обстрілів, що ведуться з території ЗАЕС. За даними МАГАТЕ, вибухи «свідчать про застосування важкої зброї з території, розташованої поблизу станції».

Отже, всі заяви російської пропаганди про те, що МАГАТЕ «задоволене діями Росії», є відвертими фейками. Навпаки, і глава Агентства, і його експерти повідомляють про катастрофічні порушення правил ядерної безпеки з боку російської армії на Запорізькій АЕС. «Детектор медіа» раніше вже писав про те, як Росія веде свою дезінформацію при міжнародних організаціях, зокрема в ОБСЄ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись