Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна нібито експортує електроенергію, поки сама сидить без світла

Російські пропагандисти поширили інформацію, нібито Україна експортує рекордні обсяги електроенергії, в той час як її жителі самі стикаються з відключеннями світла. Проте це — неправда.

На меседж звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що цей меседж поширюють на тлі повідомлень про тимчасове відключення електроенергії в Тернополі, що насправді пов'язане з проведенням ремонтних робіт.

4 березня 2024 року компанія «Тернопільобленерго» оголосила про ймовірність тимчасового відключення світла на дві години у зв'язку з ремонтом ліній електропередач. Проте це оголошення стосувалося відключення електрики в кількох мікрорайонах та лікарнях міста.

Міністерство енергетики України заявило, що 4 березня в енергосистемі України не було дефіциту електроенергії і графік відключень не застосовувався. Того дня були лише локальні відключення світла через ремонтні роботи та обстріли з боку Росії. Також на початку березня українські фахівці планували експортувати електроенергію до кількох країн, проте це здійснювалося лише за відсутності дефіциту в національній мережі.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб викликати в населення паніку та невдоволення діями влади.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись