Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Командування 110 бригади ТрО ЗСУ нібито заборонило лікувати своїх військових у Харкові

Пропагандисти в анонімних телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику, поширюють скриншот допису особи, яка нібито є волонтеркою 110 бригади ТрО ЗСУ та здивована тим, що поранених військових везуть на лікування до Запоріжжя, а не до Харкова. Мовляв, саме цю бригаду росіяни «знищили» в Авдіївці, тому було б логічніше везти поранених до Харкова, а не через пів країни до Запоріжжя. Російські медіа вказують, що командування обрало цю стратегію через те, що харківські лікарі нібито допомагають військовим дезертирувати й ховатися у великому місті. Втім усе це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що ці заяви є частиною дезінформаційної кампанії Кремля. Наприклад, особа, яка названа волонтеркою 110 бригади ТрО, насправді є журналісткою з Запоріжжя. Російські медіа також переплутали бригаду, яка служила в Авдіївці.

У світлі цього у VoxCheck відзначають, що медична евакуація українських військових перебуває під загрозою через постійні російські обстріли, які часто спрямовані на медичні установи. Це створює надзвичайно складні умови для надання допомоги пораненим. Росіяни використовують такі методи зокрема й для дискредитації української системи охорони здоров'я.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись