Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Україна нібито експортує електроенергію, поки сама сидить без світла

Російські пропагандисти поширили інформацію, нібито Україна експортує рекордні обсяги електроенергії, в той час як її жителі самі стикаються з відключеннями світла. Проте це — неправда.

На меседж звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що цей меседж поширюють на тлі повідомлень про тимчасове відключення електроенергії в Тернополі, що насправді пов'язане з проведенням ремонтних робіт.

4 березня 2024 року компанія «Тернопільобленерго» оголосила про ймовірність тимчасового відключення світла на дві години у зв'язку з ремонтом ліній електропередач. Проте це оголошення стосувалося відключення електрики в кількох мікрорайонах та лікарнях міста.

Міністерство енергетики України заявило, що 4 березня в енергосистемі України не було дефіциту електроенергії і графік відключень не застосовувався. Того дня були лише локальні відключення світла через ремонтні роботи та обстріли з боку Росії. Також на початку березня українські фахівці планували експортувати електроенергію до кількох країн, проте це здійснювалося лише за відсутності дефіциту в національній мережі.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб викликати в населення паніку та невдоволення діями влади.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join